Prst - nenadomestljiv naravni vir - Lovrenčak, Franc (Geografski obzornik, 2006)
Prst kot naravni pokrajinski element ima velik pomen za človeka, od njih je odvisno, kakšno bo naravno rastlinstvo in kako bo človek z njimi gospodaril. Prsti zrcalijo tudi ekološke spremembe v določenem časovnem obdobju. Dobre, rodovitne prsti so nenadomestljiv naravni vir.
Keywords: pedogeografija; prst (pedologija); tla; degradacija okolja; erozija; onesnaževanje tal; Slovenia; Slovenija