Limits to a power game - Lovec, Marko (Teorija in praksa, 2017)
Članek obravnava pogajanja med Združenimi državami Amerike (ZDA) in Evropsko unijo (EU) o Čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu (Transatlantic Trade and Investment Partnership) na področju kmetijstva in hrane. Na podlagi teorije pogajalske strategije/politike mednarodnih trgovinskih pogajanj konceptualizira nastavke pogajanj v smislu preferenc, institucionalnega okvirja in geopolitike, pri čemer posebno pozornost nameni EU kot kompleksnemu akterju. Članek zagovarja tezo, da sta EU in ZDA, obe vajeni uporabe politike asimetrične moči, izkoristili institucionalne omejitve (EU) in geopolitiko (ZDA) za krepitev lastnih pogajalskih pozicij. Ker pa sta bili tokrat soočeni kot enako močna nasprotnika, je igra moči vodila v slabši izid pri dogovarjanju.
Keywords: Agriculture; Čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvo; European Union; Evropska unija; Food; Hrana; International trade; Kmetijstvo; Mednarodna trgovina; Negotiation; Pogajanja; TTIP; United States; Združene države Amerike