Ideološko zaznamovana recepcija Steinbeckovih del v komunistični Vzhodni Evropi - Čerče, Danica (Jezik in slovstvo, 2018)
Kljub nekaterim razlikam med oblastnimi strukturami držav nekdaj komunističnega dela Evrope opazimo veliko podobnosti v recepciji Steinbecka in njegovih del. Z enoznačno ideologijo zaznamovano družbeno-politično okolje, ki je književna dela ocenjevalo predvsem s stališča sociološkega diskurza in koncept umetniške veličine povezovalo s politično korektnostjo, je v vseh državah ustvarilo mitizirano podobo Steinbecka, njegova dela pa postavilo za zgled vloge književnosti pri doseganju političnih ciljev. Podobnost v pisateljevi recepciji je zelo opazna tudi po prehodu teh držav v demokracijo. Z upadom ideološkega zlorabljanja književnosti in poudarkom na njeni estetski konceptualizaciji se je namreč povsod povečalo zanimanje prevajalcev in založnikov za manj znana in zaradi pomanjkanja ideoloških vsebin marginalizirana Steinbeckova dela.
Keywords: ameriška književnost; ideološko zlorabljanje književnosti; komunizem; mitizirana podoba pisatelja; Steinbeck, John; Vzhodna Evropa