Primitive, cruel and blood-thirsty savages - Zupančič, Rok (Teorija in praksa, 2016)
Članek se osredotoča na nacionalne stereotipe na območju nekdanje Jugoslavije, ki jih pripadniki neke etnične skupnosti uporabljajo za pripadnike drugih etničnih skupnosti. Države na Balkanu imajo dolgo zgodovino etnične fragmentacije, zato ne preseneča, da so etnične skupnosti na tem območju pogosto stereotipizirane na podlagi tega, kako Balkan dojemajo na Zahodu, ter odnosa med zatiralci in zatiranimi, kar vodi k razvoju različnih stereotipov. Teoretski okvir stereotipov in predsodkov ter raziskave tega področja kažejo, da so se stereotipi na območju nekdanje Jugoslavije razvili v odvisnosti od aktualnih družbeno-političnih okoliščin. Številni stereotipi so živi še danes, čeprav potencialni vzroki za njihov obstoj (družbenopolitične okoliščine, ki so jih povzročile) sploh več ne obstajajo.
Keywords: Družbena razdalja; družbene razlike; Former Yugoslav republics; Nekdanje jugoslovanske republike; Social distance; Stereotipi; Stereotypes