Ponesrečena individuacija - Trček, Franc (Teorija in praksa, 2014)
Za uspešno lokalno-globalno konvergenco in vključevanje lokalnih skupnosti v globalizacijske procese so potrebne spremembe v lokalni demokraciji, zato v prispevku analiziram reformo lokalne samouprave v Sloveniji. Na osnovi statističnih kazalcev in analize delovanja (novih) občin ugotavljam, da je bila reforma lokalne samouprave neuspešna. Posledica tega je krepitev državnega centralizma in razvojna nezmožnost (pre)majhnih občin, ki so pogosto ujete v kleptokratske partikularne interese lokalnih elit. Novi mikrolokalizmi, ki jih je omogočila reforma lokalne samouprave, so se kratkoročno izkazali za uspešne v infrastrukturnem razvoju novih občin. Dolgoročno pa so, brez ustanovljenih pokrajin, ovira bodočega družbeno-prostorskega razvoja, zato je čas za strategije prehoda od lokalizmov v nove regionalizme. V drugem delu prispevka analiziram neuspešnost reforme na primeru Mestne občine Maribor, ki je zaradi kleptokratskega delovanja občinske politične elite privedla do mariborske in posledično vseslovenske vstaje.
Keywords: Administrative reform; Case study; glokalizacija; Local government; lokalna demokracija; lokalna samouprava; Lokalna uprava; Mestna občina Maribor; reforme; Slovenia; Slovenija; Študija primera; Upravna reforma