V knjižnici na matični šoli - Peršin Mazi, Urška (Šolska knjižnica, 2023)
Prispevek opisuje gostovanje učencev podružnične šole na matični šoli. Po prireditvi ob kulturnem prazniku sta bili med čakanjem na avtobus nazaj v podružnično šolo izpeljani dve uri KIZ-a. V tem času so učenci s podružnične šole spoznali zakonitosti postavitve gradiva v šolski knjižnici, kar je v majhni knjižnici podružnične šole težko. Uri KIZ-a sta potekali hkrati za vseh pet razredov, v katerih je skupaj 32 učencev. Kot uvod v delo je bila izbrana slikanica Se v gozdu bojiš, veliki volk? (De Kinder, 2018), ker je primerna za različno stare učence in omogoča prehod na ločevanje strokovne literature od leposlovja. Po zgodbi so učenci spoznali razliko med strokovnim gradivom in leposlovjem, zatem so se sami urili v ločevanju teh dveh skupin gradiva. V skupinah so spoznali postavitev v šolski knjižnici matične šole in najprimernejše gradivo za svojo starost. Ob koncu ure so si izbrali knjigo po lastni izbiri in si jo izposodili.
Keywords: bibliopedagoško delo; KIZ; knjižnično gradivo; osnovne šole; šolske knjižnice