Komuniciranje z javnostjo o tveganjih - Kirn, Andrej (Teorija in praksa, 1999)
Povzetek. Komunikacije z javnostjo o tveganjih so učinkovitejše, če potekajo v kontekstu zaupanja. Posledice nezaupanja v strokovne ocene tveganja se lepo kažejo v neuspelih prizadevanjih za določitev lokacij za odlagališča nizko in srednje nizkoradioaktivnih odpadkov. Predstavljeni so štirje pristopi k obvladovanju in javni sprejemljivosti tveganja. Novejše usmeritve v ocenjevanju novih tehnologij razširjajo kriterije, da bi se s tem upoštevalo družbene vrednote, ki vplivajo na odnos javnosti do tehnologij. V zahodnih demokracijah se prakticirajo najrazličnejše demokratične komunikativne forme, da bi se v javnosti doseglo soglasje glede sprejemljivosti ali nesprejemljivosti rizičnih tehnologij. Slovenija v tem pogledu močno zaostaja.
Keywords: Slovenia; Slovenija; odpadki; odnosi z javnostjo; tveganje; soglasje; rizične tehnologije; javno obveščanje