An overview of challenges and migration among nursing professionals - Pujari, Vidya (Teorija in praksa, 2018)
V članku raziskujemo različne vidike poklicnega življenja medicinske sestre. Zanimajo nas zlasti dejstvo, da v poklicu medicinske sestre prevladujejo ženske, in številni izzivi, s katerimi se soočajo delavke v tem poklicu. Kot ženska medicinska sestra ni odgovorna le za svoj poklic, temveč tudi za družino. Kljub globalnemu pozivanju k enakosti spolov, ženske še vedno nosijo na svojih ramenih levji delež odgovornosti za gospodinjstvo. Posebnost poklica medicinske sestre je, da je zelo obremenjujoč za fizično in duševno zdravje zaposlenih, ki so obremenjene tako poklicno kot s skrbjo za družino. Poklicna pot medicinske sestre ni lahka in jo spremljajo številni izzivi, ki jih je potrebno nemudoma nasloviti, saj lahko le tako preprečimo migracijo medicinskih sester v tujino, njihovo poklicno izgorelost in pogoste menjave osebja. Države po vsem svetu se spoprijemajo s pomanjkanjem medicinskih sester, in če ne bomo pravočasno ukrepali, se bo stanje še poslabšalo.
Keywords: Delo in družina; Medicinske sestre; Nurses; Occupational mobility; Poklicna mobilnost; Stres; Stress; Work and family