Hrvaška zunanja politika - Vukadinović, Radovan (Teorija in praksa, 1997)
Avtor obravnava zunanjo politiko Hrvaške v povezanem procesu oblikovanja samostojne države in državnih institucij ter izgradnje zunanjepolitične strategije in diplomatskega aparata ter vzdrževanja rednih povezav na mednarodni ravni. Aktivnost hrvaške zunanje politike je zajeta v okviru treh velikih koncentričnih krogov, ki hkrati tvorijo središče njene zunanje politike, tj. odnosov s sosedi, iskanja pristopa k Evropi in krepitvi nacionalne varnosti s pomočjo mednarodnih akcij. Avtor ugotavlja, da je za Hrvaško kot majhno državo očitno, da si v nekih prihodnjih pogojih ne more zagotoviti varnosti izključno z naslanjanjem na lastne sile. Prav tako ni ustrezno oblikovanje neke varnostne zveze, ki bi bila sestavljena iz dela držav v soseščini, pač pa lahko pomaga samo celovit sistem varnosti, ki ima kontinentalne evropske oblike.
Keywords: Croatia; Hrvaška; zunanja politika; nacionalna varnost; male države; European Union; Evropska unija