Israelis in the Gulf War in the light of a longitudinal analysis of morale - Levy, Shlomit (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2006)
Prispevek loči med tremi vrstami morale: kognitivno, afektivno in instrumentalno. Te tri vrste je v Izraelu sistematično preučeval Izraelski inštitut aplikativnega socialnega raziskovanja. Preučevana populacija so bili odrasli Židi, živeči na različnih območjih Izraela (razen kibuci). Vedenje Izraelcev med zalivsko vojno je bilo preučevano v longitudinalni analizi vrst morale. Zalivsko vojno je zaznemoval povečan optimizem v kognitivno-zaznavni modalnosti in afektivni modalnosti (razpoloženju) ter znižanje sposobnosti spoprijemanja s stresom. Prispevek analizira problem spoprijemanja s stresom in razpravlja o njem. Zalivska vojna ni povzročila dolgoročnih sprememb razpoloženja ali spoprijemanja, je pa imela dolgoročne kognitivne posledice, saj se je poglobilo zavedanje Izraelcev o ranljivosti domačega praga.
Keywords: morala; morality; vojna; war; stres; psihologija; psychology; zalivska vojna; Israel; Izrael