Ureditev domačega okolja starostnikov za preprečevanje padcev - Shagaeva, Elena (Šport (Ljubljana), 2024)
Izveden je bil sistematični pregled literature z namenom analize podatkov o vplivu prilagoditve domačega okolja za starostnike na zmanjšanje tveganja za padec. V raziskave so bili vključeni starostniki, stari 60 let ali več, ki živijo v domačem okolju, vključno s posamezniki s pridruženimi boleznimi, kot so demenca, kognitivne motnje, slab vid in funkcionalni upad. Intervencije so zajemale oceno nevarnosti v domačem okolju s pomočjo različnih orodij, kot sta WeHSA in HomeFAST. V nekaterih študijah so poleg prilagoditev vključili tudi vadbene programe za ravnotežje in moč. Na podlagi pregledanih raziskav zaradi heterogenosti rezultatov ni mogoče podati enotnega zaključka o učinkovitosti prilagoditev domačega okolja za starostnike pri preprečevanju padcev.
Keywords: active aging; aging; aktivno staranje; elderly; environmental adaptation; ergonomija doma; fall prevention; falls; home ergonomics; older adults; padci; preprečevanje padcev; prilagoditev okolja; safety recommentations; sport; staranje; starejši odrasli; starostnik; šport; varnostna priporočila