Vpliv telesne dejavnosti na učno uspešnost osnovnošolcev - Sember, Vedrana (Šport (Ljubljana), 2019)
Namen prispevka je predstaviti povezave med športno vzgojo in telesno dejavnostjo otrok ter njunim vplivom na povečanje učne uspešnosti. Izsledki raziskav s področja telesne dejavnosti temeljijo na sistematičnem pregledu trenutno razpoložljive literature, zbrane predvsem iz podatkovnih zbirk PUBMED, SCOPUS in GOOGLE SCHOLAR. Podatki kvazi-eksperimentalnih raziskav kažejo, da povečan obseg športne vzgoje do ene ure tedensko ne vpliva negativno na učno uspešnost učencev, večji obseg dodatne telesne dejavnosti pa dvigne učno uspešnost učencev; v večini raziskav je bila večja učna uspešnost dokazana z dvigom povprečne šolske ocene. Presečne raziskave nakazujejo pozitivne povezave med povečanim obsegom športne vzgoje in dvigom učne uspešnosti otrok, predvsem pa ima dodatna telesna dejavnost pozitiven vpliv na koncentracijo, spomin, samopodobo in primernejše obnašanje v razredu.
Keywords: academic performance; cross-sectional studies; eksperimentalne študije; experimental studies; osnovne šole; physical activity; physical education; presečne študije; primary school; sport; šport; športna vzgoja; telesna dejavnost; učna uspešnost