Political economy, authoritarianism and bottom-up resistance - Isailović, Ivana (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2025)
Ta prispevek poskuša osmisliti leto dni trajajoče študentske proteste v Srbiji. Študenti že vse leto protestirajo v podporo vladavini prava, proti ujetju države in korupciji, pri čemer mobilizirajo široko koalicijo, ki presega razredne, mestno-podeželske in verske delitve. Gibanje je študente uveljavilo kot pomembne politične akterje demokratičnega odpora od spodaj navzgor, zasidranega v lokalnih skupnostih, usmerjenega proti avtoritarnemu režimu in njegovim politično-ekonomskim temeljem. Ob tem avtorica poudari prakse in načela, ki jih gibanje razvija kot možne usmeritve za bolj demokratično in pravično ureditev ter pravičnejšo porazdelitev moči in virov. Avtorica obravnava politično ekonomijo protestov, tj. materialne, politične in ekonomske razmere, ki so proteste oblikovale, ter njihov širši pomen. Analizira njihove ključne značilnosti in vire moči; odzive domačih institucij, ki so se večinoma zatekale k ustrahovanju in policijskemu nasilju; ter razvoj stališča Evropske unije, ki se od razmeroma podpornega odnosa do režima vse pogosteje osredotoča na njegove disfunkcionalnosti. V sklepu oriše politično ekonomijo avtoritarizma, proti kateri študenti usmerjajo odpor: sistematično obideno in kršeno domače pravo, krepitev korporativnih interesov ter razširjena korupcija in ujetje države, ki poglabljata neenakosti. V času, ko na globalnem severu razpadajo demokratične vrednote, koncentracija moči narašča, neenakosti pa se povečujejo, študentsko vodeno gibanje ponuja drobec upanja in morda tudi dragocene lekcije.
Keywords: avtoritarizem; družbena gibanja; Evropska unija; politična ekonomija; Srbija; študentski protesti; študentsko gibanje; ujetje države; vladavina prava