Ranking strategic and operative goals for sustainable development of Pohorje, Slovenia - Grošelj, Petra (Acta silvae et ligni, 2013)
Kombinacija participatornega vključevanja deležnikov v proces odločanja in večkriterijskih metod se je pri gospodarjenju z gozdom izkazala za uspešno, saj ponuja možnost vključevanja različnih mnenj, pogledov in preferenc problema. Osnova naše raziskave je projekt NATREG, ki je potekal na Pohorju v Sloveniji in v okviru katerega so določili šest strateških ciljev in pripadajoče operativne cilje. Cilj raziskave je razvrstitev strateških ciljev glede na njihov prispevek k uresničitvi vizije ŽPohorje 2030Ž in operativnih ciljev glede na pripadajoči strateški cilj. Za primerjavo ciljev smo uporabili metodo analitičnega hierarhičnega procesa. Individualne ocene smo združili v skupno oceno z geometrijsko sredino. Rezultati kažejo, da so pomembni vsi strateški cilji, najbolj pa "Ohranjena kulturna dediščina in lokalna izročila" in "Okolju in uporabniku prijazna raba naravnih virov".
Keywords: analitični hierarhični proces; skupinsko odločanje; sustainable development; trajnostni razvoj; naravni viri; gospodarjenje z gozdovi