K izbranim problemom narodnega preroda - Zelenka, Miloš (Slavistična revija, 2014)
Študija se ukvarja z opredelitvijo in periodizacijo narodnega preroda kot zapletenega procesa oblikovanja moderne narodne (državljanske) družbe. Obenem poskuša dognati vzajemne povezave med zgodovinsko (faza znanstvenega zanimanja, narodne agitacije in množičnosti) in literarnovedno delitvijo češkega narodnega preroda v povezavi z literarnimi smermi (klasicistično, predromantično, romantično in realistično obdobje). Študija vpeljuje zahtevo po interdisciplinarni in primerjalni literarni zgodovini, ki bi bila v skladu z "ingresivno" koncepcijo literarne: z "vozliščnimi" točkami - "prostorskimi metaforami" (v našem primeru leto 1848) prikazati srednjeevropski narodni prerod kot enovito celoto s številnimi prekinitvami, odcepitvami, prelomi in izostanki.
Keywords: Central Europe; Czech literature; Czech national revival; Czech Republic; Češka; češka književnost; history of literature; literarna zgodovina; literary history; narodni preporod; Realism; realizem; Romanticism; romantika; Srednja Evropa