Kulturne študije na Centru za proučevanje religije in kulture - Stanković, Peter (Teorija in praksa, 2014)
Kulturne študije so dandanes eno od najpomembnejših področij preučevanja sodobne kulture. K njihovi uveljavitvi v Sloveniji je veliko prispevalo tudi delo raziskovalcev na Centru za preučevanje kulture in religije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, ki ga avtor sistematično predstavi in umesti v različne relevantne institucionalne in zgodovinske kontekste. Med najpomembnejšimi raziskovalnimi dosežki centra so kontinuirano, v nekaterih primerih pa tudi zgolj priložnostno raziskovanje mladinskih subkultur, popularne glasbe, spomina, nogometa, nostalgije, prehranjevalnih praks, filma, sreče in grafitov. Razmeroma majhna raziskovalna skupina je v tem okviru dosegla veliko (še posebej pri analizah teh področij v povezavi z razmislekom o različnih simbolnih razmerjih med Slovenijo na eni strani ter Balkanom in Evropsko skupnostjo na drugi). Vseeno pa velja razmišljati tudi o tistih področjih, ki bi jih bilo treba še pokriti. Med njimi so na primer različni vidiki seksualnih identitet ter sodobne tehnologije, s katerimi se povezujejo nove oblike preživljanja prostega časa.
Keywords: Center za proučevanje kulture in religije; Cultural studies; Kulturne študije; scientific method; Scientific research; Slovenia; Slovenija; Znanstveno raziskovanje