Izzivi trajnostnega razvoja v obdobju kriz - Jaklič, Andreja (Teorija in praksa, 2024)
Članek obravnava izzive trajnostnega razvoja v obdobju kriz. Prikaže, da krize in vojne vplivajo na doseganje vseh 17 ciljev trajnostnega razvoja (CTR), ne le v regijah konfliktov ali žarišč, temveč po vsem svetu. Predstavi nastajajoče konflikte med posameznimi cilji v obdobju kriz in vojn ter na podlagi pregledov (ne)uresničevanja CTR med ključnimi izzivi izpostavi zakasnitve napredka, spremembo trendov, spremembo prioritet v smeri reševanja takojšnjih potreb, omejitve in preusmeritve virov, ustvarjanje institucionalnih ovir in zmanjšane napore sporazumevanja in usklajevanja strategij trajnostnega razvoj. Opazovanje različnih ravni in ažurne empirične analize kompleksnega vpliva kriz in vojn na uresničevanje CTR so zato pomembne aktivnosti za revizije scenarijev, reševanje kompromisov med CTR in bolj integriran in učinkovit pristop k trajnostnemu razvoju
Keywords: cilji; cilji trajnostnega razvoja; crisis; CTR; konflikti med cilji; kriza; SDG; sustainable development; sustinable development goals; traid-off in SDG; Trajnostni razvoj; vojna; war