Frazeološke konstrukcije – teoretični in leksikografski vidik - Ulčnik, Natalija (Slavistična revija, 2025)
V prispevku so obravnavane t. i. frazeološke konstrukcije (npr. X vseh X, X ni Y), ki se jim frazeologija v zadnjem obdobju intenzivneje posveča pod vplivom konstrukcijske slovnice, v slovenistiki pa jim še ni bila namenjena opaznejša raziskovalna pozornost. Prispevek podaja teoretična izhodišča za raziskovanje teh frazeoloških enot z modelno skladenjsko zgradbo, izpostavlja njihove definicijske lastnosti in razmerje do sorodnih enot, analizira pa tudi njihovo vključenost v slovenske leksikografske vire.
Keywords: construction grammar; frazeologija; konstrukcijska slovnica; lektikografija; lexicography; model syntactic structure; modelna skladenjska zgradba; phraseology