Realizem maturitetnega eseja - Krakar-Vogel, Boža (Jezik in slovstvo, 1999)
Članek prikazuje zasnovo maturitetnega eseja v Sloveniji, izvirajočo iz sodobnih ciljev pouka književnosti in stanja v praksi, in jo primerja z rešitvami v nekaterih drugih sistemih preverjanja znanja. Razčlenjuje podobnosti in utemeljene razlike ter nakazuje možnosti za spremembe pri pisanju eseja kot posledico dosedanjih analiz in opazovanj ter prenovljenega učnega načrta za pouk književnosti v gimnazijah.
Keywords: Slovene literature; slovenska književnost; pouk književnosti; eseji; matura