Nekaj stalnih, nekaj nevarnih in nekaj težavnih lastnosti rabe frazeologije v medijskih besedilih - Kržišnik, Erika (Teorija in praksa, 2023)
V članku je predstavljena raba frazeoloških enot (FE) v besedilih o slovenskih predsedniških volitvah (2022) v treh revijah in delno treh spletnih portalih. Podatki so primerjani z obstoječimi podatki o frazeologiji v medijskih besedilih sploh. Predstavljene so skupne lastnosti glede na vrsto besedila, razporejenost in rabo frazeoloških prenovitev. Kot nevarna se pokaže konotativnost FE, ki razkriva temperament ali namero govorca/pisca, z odsotnostjo pa racionalno nadzorovanost izražanja. Te lastnosti FE pomenijo težavo, ko želi jezikoslovec določiti status in funkcijo FE – odstop od ustaljenosti FE je lahko napaka ali namerna modifikacija z novim sporočilom.
Keywords: frazemi; Frazeologija; frazeološka prenovitev; journalistic text; Mediji in jezik; medijsko besedilo; modification; modifikacija; phraseme; phraseological modification; phraseology; Slovene language; slovenščina