Characterisation of concrete from the Rupnik military line - Turk, Tilen (Materiali in tehnologije, 2022)
Rupnikova linija je linija vojaških utrdb, ki je bila v času vladavine Jugoslavije zgrajena kot obrambni sistem pred vdorom vladavine Italije, okrog leta 1935. Sestavlja jo več kot 4000 armiranobetonskih vojaških utrdb vzhodno od rapalske meje, različnih velikosti in namembnosti. Zato so natančne mikrolokacije bunkerjev in tehnologijo gradnje poznali le redki. Za karakterizacijo izbranih bunkerjev so bile uporabljene različne neporušne in neinvazivne tehnike ter skrbno odvzeti betonski valji, da bi dobili vpogled v tehnologijo, uporabljeno za gradnjo teh zgodovinskih vojaških utrdb. Rezultate neporušnih tehnik smo primerjali z rezultati porušnih tehnik za posamezno lastnost. Ugotovili smo, da so bile za gradnjo bunkerjev uporabljene zelo različne sestave betona, za vsako sestavo pa je bila potrjena velika razpršenost lastnosti. Povprečna tlačna trdnost, ocenjena s Schmidtovim kladivom za posamezno pozicijo, predstavlja sprejemljivo oceno de janske tlačne trdnosti betona brez posega v konstrukcijo. Omogoča tudi oceno stabiliziranega sekantnega modula elastičnosti, z uporabo pristopa ModelCode2010. Valji, izvrtani iz bunkerja, so omogočili pridobitev dodatnih informacij o petrografiji betona, njegovih fizikalnih in mehanskih lastnostih ter trajnosti armiranega betona.
Keywords: analiza slik; historic concrete; image analysis; military bunker; neporušne preiskave; non-destructive testing; optical microscopy; optična mikroskopija; Schmidt hammer; sklerometer; ultrasound; ultrazvok; vojaški bunker; zgodovinski beton