Besedilne vrste v slovenskem besediloslovju - Krajnc Ivič, Mira (Jezik in slovstvo, 2018)
Besedilne vrste so rezultati ustaljenih jezikovno-interakcijskih dejanj znotraj posameznega komunikacijskega področja in se konstituirajo prek inkluzivno povezanih karakterističnih funkcijskih, medijsko-položajnih, tematskih značilnosti in značilnosti glede na obliko strukture besedila. Klasifikacija in tipologizacija besedilnih vrst sta tako odvisni od komunikacijskega področja in prototipičnih znotraj- in zunajbesedilnih prvin.
Keywords: besedila; besedilna vrsta; besedilne vrste; besediloslovje; razvrščanje besedil; slovenščina