Bridging concepts - Martin, Christie (Teorija in praksa, 2022)
Obstajata dva koncepta, ki analizirata zunanjo mobilizacijo subnacionalnih entitet. V evropskih študijah je to upravljanje na več ravneh, v mednarodnih odnosih pa je to paradiplomacija. Članek ima dva cilja: najprej analizira vsak koncept glede na razsežnosti politike, da bi določil konceptualno težišče, pri čemer ugotavlja izrazite razlike v razsežnostih politike in politične strategije. Drugi cilj je poiskati teoretično podlago, na kateri temeljita oba koncepta. Članek podaja analogno teorijo neomedievalizma in ugotavlja, da ima le-ta nekaj prednosti ter da oba koncepta morda predstavljata del širše teritorialne rekonfiguracije, ki se pojavlja v Evropi
Keywords: Diplomacija; Državno ozemlje; Evropa; Evropska unija; mednarodni odnosi; Upravljanje