Šorli, Albreht, Nietzsche - Kos, Matevž (Jezik in slovstvo, 2001)
Razprava obravnava odmeve Nietzschejeve filozofije v literaturi Iva Šorlija in Frana Albrehta. Pri Šorliju v noveli Hic Rhodus! (1902-1903) in romanu Človek in pol (1903), pri Albrehtu pa v pesniški zbirki Mysteria dolorosa (1917).
Keywords: Šorli, Ivo, 1877-1958; Albreht, Fran, 1889-1963; Nietzsche, Friedrich, 1844-1900; Slovene literature; slovenska književnost; Albreht, Fran: Mysteria dolorosa; Šorli, Ivo: Hic Rhodus!; Šorli, Ivo: Človek in pol; literarne študije; ničejanstvo; nemška filozofija