Genetolingvistična klasifikacija južnoslovanskih jezikov - Šekli, Matej (Jezikoslovni zapiski, 2013)
V prispevku je obravnavana genetolingvistična klasifikacija južnoslovanskih jezikov. Prikazano je oblikovanje posameznih južnoslovanskih geolektov hierarhične stopnje jezika iz prvotne južne slovanščine. Južna slovanščina se je najprej razcepila na zahodno in vzhodno južno slovanščino; iz zahodne južneslovanščine sta se nato oblikovali slovenščina in osrednja južna slovanščina, iz vzhodne južne slovanščine pa makedonščina in bolgarščina. Za vsak jezik so prikazane njegove definicijske lastnosti, ki ga razmejujejo v razmerju do sosednjega jezika in znotraj širšega areala, ter model njegove lingvogeneze.
Keywords: genetolingvistika; geolekt; geolingvistika; južnoslovanski jeziki; primerjalno jezikoslovje; South Slavic languages; zgodovinsko jezikoslovje