Protection of human rights - relations between legal orders: national, EU, ECHR - Menard, Maja (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2019)
Za zaščito človekovih pravic je značilna materialna fragmentacija prava, v okviru katere integracijska interakcija med nacionalnimi in nadnacionalnimi redi vodi evolucijo materialnega prava človekovih pravic. Hkrati pa institucionalna proliferacija uporabnikom sistema daje na voljo strateške institucionalne izbire za maksimizacijo njihovih interesov. Nobena od teh značilnosti ni povezana z realističnim tveganjem konflikta med različnimi normami ali institucijami, ki bi lahko ogrozila sistem, ali, še pomembneje, vsebino zaščite.
Keywords: Constitution; Court of Justice of the European Union; človekove pravice; European Convention on Human Rights; European Court of Human Rights; European Union; Evropska konvencija o človekovih pravicah; Evropska unija; Evropsko sodišče za človekove pravice; fragmentacija mednarodnega prava; fragmentation of international law; human rights; nacionalno sodišče; national court; Sodišče Evropske unije; Ustava