Na literarnem otoku Berte Bojetu - Zupan Sosič, Alojzija (Jezik in slovstvo, 1998)
Razprava obravnava motivno-tematsko in oblikovno sklenjeno celoto umetniškega dela Berte Bojetu Boete. Ženske, ptiči in nasilje so središča pesemskih sporočil v zbirkah Žabon, 1979, Besede iz hiše Karlstein, 1988 in romanih Filio ni doma, 1990 in Ptičja hiša, 1995. Ta središča so povezana v grozljiv krog enoličnega ponavljanja in spodletelih poskusov ubranega sožitja, ki nikomur ne dovoli izstopa. Zato predstavljajo poseben "otok" slovenske literarne tradicije, ki ga kljub ženskim likom in pogostim razmišljanjem o vlogi ženske ni mogoče obravnavati samo v okviru t. i. "ženske literature".
Keywords: Bojetu, Berta; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska proza; slovenska poezija; literarne študije