Navigating policy dynamics - Durnik, Mitja (Teorija in praksa, 2026)
Članek raziskuje, kako se oblikovalci politik odzivajo na fokusne dogodke, kot so pandemije, naravne nesreče in drugi izredni dogodki. Z uporabo okvira več tokov (Multiple Streams Framework) opredeljujemo okna priložnosti za politične spremembe, ki nastanejo ob sovpadanju političnega toka, toka problemov in toka politik. Naša raziskava predvsem nadgrajuje koncept tokov z diskurzivnimi pristopi k analizi javnih politik. Posebna pozornost je namenjena temu, kako mediji, družbena omrežja in različni akterji javnih politik konstruirajo “dejanskost nesreče”. Študija primera obravnava požare v naravi v Sloveniji leta 2022. Ti požari so bili med najhujšimi naravnimi nesrečami, ki so prizadele Kras ter vplivale na celotno Slovenijo, ter so razkrile institucionalne in strukturne slabosti pri upravljanju takšnih dogodkov. Ta analiza predstavlja pomembno izhodišče za prihodnje raziskave. Naše ugotovitve kažejo, da lahko fokusni dogodki pospešijo oblikovanje prednostnega reda, kadar se diskurzivne koalicije, politični podjetniki in povezovanje tokov uskladijo okoli prevladujoče naracije nujnosti. V primeru kraškega požara je ta mehanizem vodil v selektivno institucionalizacijo in izvajanje politik, ni pa prinesel korenitega prestrukturiranja širšega sistema upravljanja nesreč.
Keywords: diskurz javnih politik; Karst; Kras; Krizno upravljanje; Multiple Streams Framework; Naravne nesreče; naravne nevarnosti; natural hazards; okvir več tokov; policy discourse; požari v naravi; Slovenia; Slovenija; wildfires