Mechanical properties of the materials for bruxoguards - Lazić, Vojkan (Materiali in tehnologije, 2014)
Namen te študije je preiskava mehanskih lastnosti polimetil metakrilata (PMMA) in termoplastičnega polikarbonata (TPC) za izdelavo nočnih zobnih ščitnikov. Za ta namen je bil uporabljen statični natezni preizkus. V naslednjem koraku je bila preiskana mikrostruktura PMMA in TPC. Posebna pozornost je bila namenjena preiskavi površine preloma na ceveh za natezni preizkus, izdelanih iz obeh materialov. Tako je bilo ugotovljeno, da je PMMA krhek material, TPC pa plastičen. Nekatere mehanske lastnosti in pregled ključnih področij potrjujejo, da je za izdelavo okluzalne opornice izredno primeren material TPC.
Keywords: polymers; polimeri; mechanical properties; mehanske lastnosti; characterization; karakterizacija; nočni zobni ščitnik; bruxoguards; polimetil metakrilat; polymethyl methacrylate; termoplastični polikarbonat; thermoplastic polycarbonate