Komisija za medicinsko etiko URI - Soča - Erjavec, Tatjana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Področne etične komisije so v okviru regionalnih bolnišnic zadolžene za presojo etičnega vidika neinvazivnih, internih biomedicinskih raziskav. Imenovane so na predlog strokovnega direktorja in so odgovorne republiški komisiji za medicinsko etiko. Od leta 2010 so člani komisije v URI - Soča obravnavali 153 vlog internih projektov, diplomskih nalog na različnih stopnjah in smereh študijskih programov ter mnenj glede objave rezultatov v strokovnih revijah. Večino raziskav v rehabilitaciji temelji na opazovanju, uporabi različnih ocenjevalnih lestvic ali orodij, snemanju in ocenjevanju uporabe novih tehnoloških možnosti. Predvsem v teh študijah sodelujejo tudi strokovnjaki nemedicinskih strok, kar zahteva še večjo pozornost pri oceni etičnih vidikov in zagotavljanju varnosti. Posebno pozornost namenjamo vključitvenim merilom in prostovoljnemu sodelovanju udeležencev, predvsem v primerih manjše zmožnosti odločanja zaradi narave bolezni, varovanju podatkov in integriteti posameznikov pri snemanju ali drugi fotodokumentaciji. Osnovna pravica bolnikov na rehabilitaciji je zagotavljanje in sodelovanje v primernih rehabilitacijskih programih. Ker je pri redkejših boleznih ali poškodbah število primernih oseb za raziskavo malo, je naloga etične komisije le-to zagotavljati.
Keywords: Ethics; medical ethics; medicinska etika; raziskave; rehabilitacija; Rehabilitation; research; vocational rehabilitation