Influence of out-of-school sports/motor activity on school success - Pišot, Rado (Kinesiologia Slovenica, 2003)
Na vzorcu 1048 učencev in 975 učenk četrtega razreda osnovnih šol v gorenjski regiji smo ugotavljali relacije med izvenšolskim ukvarjanjem s športom in učnim uspehom. Podatke smo zbrali z anketnim vprašalnikom, sestavljenim na osnovi rezultatov predhodnih raziskav (Petrović at al., 1998). Osnovni cilj naše raziskave je bil ugotoviti, ali obstajajo statistično značilne razlike med načinom izvenšolskega ukvarjanja s športom in splošnim učnim uspehom. Statistično značilne razlike med spremenljivkama smo ugotavljali s Hi-kvadrat testom. Za statistično značilne smo upoštevali razlike med spremenljivkama z vrednostjo Pearsonovega koeficienta 0,05 in manj. Raziskave je potrdila, da statistično značilne razlike obstajajo. Deklice in dečki, ki se redno ukvarjajo s športom, dosegajo boljši učni uspeh. Podobne rezultate smo ugotovili tudi pri ugotavljanju statistične značilnosti med učnim uspehom in obliko športne aktivnosti. Otroci, ki vadijo v športnih klubih in pod vodstvom trenerja, imajo boljši učni uspeh od tistih, ki se s športom ukvarjajo v neorganiziranih oblikah.
Keywords: gibalne dejavnosti; izvenšolske dejavnosti; osnovne šole; raziskave; učenci; učni uspeh