Nasilje v družinah v okoljih, kjer "vsak vsakega pozna" - Knežević Hočevar, Duška (Socialno delo, 2016)
Prispevek presoja izsledke kvalitativne raziskave "Prepoznava in obravnava žrtev nasilja v družini v okviru zdravstvene dejavnosti", ki se nanašajo na razumevanje nasilja v družinah v podeželskih okoljih. Raziskava je bila izvedena leta 2015 in je vključevala 30 sogovornic in sogovornikov, tako zdravstveno (14) kot strokovno osebje (16) v mestnih in podeželskih okoljih v Sloveniji, ki se pri svojem delu ukvarjajo tudi z nasiljem v družinah. Rezultati so pokazali določene vidike podeželskosti, ki kontekstualizirajo posplošene diskurze in prakse nasilja v družinah tako pri njegovih žrtvah in povzročiteljih kot pri predstavnikih institucij, ki se z njimi ukvarjajo. Bivanje in delovanje v okoljih, kjer "vsak vsakega pozna", vplivata na nezanesljivo poročanje o pogostosti nasilja v družinah, veliko strpnost do tega pojava in slabo prepoznavo takšnega nasilja pri predstavnikih podpornih služb, ki praviloma poznajo oba - tako žrtev kot povzročitelja nasilja v družinah. Majhno število ter razpršeni in nepovezani socialni in zdravstveni podporni sistemi otežujejo žrtvam nasilja izhod iz nasilnega odnosa. Rešitev se kaže v koordiniranem odzivu skupnosti vseh akterjev obravnave nasilja v družinah.
Keywords: family violence; nasilje v družini; podeželje; rural area; rural areas; Slovenia; Slovenija; social problems; družbeni problemi; social work; socialno delo