Advancing cancer therapies through the One Health approach - Fon Tacer, Klementina (Slovenian veterinary research, 2025)
V zadnjih desetletjih je zaradi napredka v znanosti o življenju prišlo do pomembnih sprememb v razumevanju in obravnavi zdravstvenih težav pri ljudeh. Nenalezljive (kronične) bolezni so postale vodilni vzrok smrti, pri čemer se več vrst raka uvršča med glavne vzroke smrtnosti na globalni ravni (1). Podobno kot pri ljudeh se tudi v veterinarski medicini spreminja narava bremena bolezni, zlasti v praksi malih živali. V razvitem svetu je rak eden najpogostejših vzrokov smrti pri psih (in mačkah), medtem ko se pri divjih živalih in drugih domačih vrstah redko pojavlja. Pojavnost raka pri psih je primerljiva s tisto pri ljudeh, medtem ko je podatkov o pogostosti raka pri mačkah manj.
Keywords: animal patient care; cancer therapies; oncology; One Health approach; onkologija; pristop Eno Zdravje; zdravljenje ljudi in živali; zdravljenje raka