(Re)internacionalizacija sodobnih univerz - Kramberger, Anton (Teorija in praksa, 2017)
Članek se posveča pregledu in evalvaciji skupnih študijskih programov v Evropi (in drugod po svetu). Ti programi predstavljajo tisto obliko sodobne internacionalizacije univerz, ki integrira največ historičnih prvin tega procesa in vključuje največ raznolikih akademskih partnerstev. Sistematična primerjava programov razkrije njihove podobnosti in razlike, a tudi številne vsebinske in izvedbene ovire, neusklajenosti ter paradokse. To vse so znamenja zapletene igre interesov v sodobnem globalnem procesu komodifikacije znanja in pospešene politične ter komercialne internacionalizacije znanosti na večini sedanjih univerz.
Keywords: Curricula (Universities and colleges); Internacionalizacija; Internationalization; Študijski programi; University; Univerza