"Enake ali različne"? - Švab, Alenka (Teorija in praksa, 1997)
Članek se ukvarja z osnovno kontroverzo znotraj feminizma drugega vala, z razmerjem med pojmovanjem enakosti in razlike. Koncepta enakosti in razlike sta v osnovi prisotna v vseh feminističnih razpravah in predstavljata glavni 'dejavnik', ki je feministke delil ob vprašanjih ali so ženske različne ali enake glede na nasprotni spol ter ali obstajajo tudi razlike med ženskami. Problem je hkrati tesno povezan z razmerjem med feminizmom kot političnim projektom (emancipacija) ter feminizmom kot teorijo (feministična teorija). Skozi celotno obdobje feminizma drugega vala so se razmerja med pojmovanjem enakosti in razlik ter razmerja med politično in teoretično dimenzijo feminizma spreminjala, glavni dejavnik sprememb pa je ontološki prelom, ki se je v feminizmu zgodil z dekonstrukcijo modernega (ženskega) subjekta.
Keywords: feminism; feminizem; spolna neenakost; woman; ženske; emancipacija; teorije; dekonstrukcija