Tema umetnosti in umetnika v romanih Plamenice in solze Andreja Blatnika in Dvanajst krogov Jurija Andruhoviča - Vollmaier Lubej, Janja (Jezik in slovstvo, 2017)
Prispevek predstavi temo umetnosti in umetnika v postmoderni dobi in se nanaša na njuno spremenjeno vlogo v sekularizirani in kapitalistični ter potrošniški družbi. Analitični del konkretizira obravnavane spremembe oz. modifikacije na primeru postmodernističnih romanov dveh vidnejših sodobnih avtorjev, in sicer Plamenice in solze (1987) Andreja Blatnika ter Dvanajst krogov (2003) Jurija Andruhoviča.
Keywords: Blatnik, Andrej, 22. 5.1963-; "Plamenice in solze"; Andruhovyč, Jurij, 1960-; "Dvanajst krogov"; literarni motivi; postmoderna; postmodernizem; literarne študije; Slovene literature; slovenska književnost; ukrajinska književnost