Knjiga v presečišču javnega in zasebnega - Grilc, Uroš (Knjižnica, 2006)
V prispevku so zbrani in interpretirani nekateri ključni podatki o delovanju področja knjige v Franciji, na Finskem, Hrvaškem in v Sloveniji v letu 2004, in sicer tako z vidika založništva, knjižnične mreže kot z vidika branosti. Primerjalno so podani podatki o knjižni produkciji, posebej o tistem delu produkcije, ki se sklada z javnim interesom, podatki o ekonomiji knjige, delovanju splošnih knjižnic in državnih podporah knjigi v navedenih državah. Prikazane so oblike državnih podpor področju knjige, ki jih izvajajo štiri države, ter konkretni inštrumenti le-teh, ki se nanašajo na produkcijo knjig in revij, neposredne podpore avtorjem, podporo knjigarnam in podporo promociji branja. Na podlagi zbranih podatkov so izpostavljeni primeri dobrih praks, s katerimi se spodbuja razvoj področja knjige v posameznih državah, po drugi strani pa so tematizirane razlike oz. posebnosti, ki jih te države prakticirajo pri zasledovanju svojih kulturnopolitičnih ciljev. Prav to pa v vsaki izmed njih knjigo umešča v vsakokrat svojsko presečišče javnega in zasebnega interesa.
Keywords: založništvo; library science; bibliotekarstvo; kulturna politika; knjige; javni interes; France; Francija; Finska; mölkky; Hrvaška; Croatia; Slovenia; Slovenija