Social marketing of a different pace - Kamin, Tanja (Teorija in praksa, 2011)
V prispevku bomo razmišljali o socialnem marketingu kot enem izmed pristopov za upravljanje z družbenimi spremembami. Predstavili bomo pojem socialnega marketinga in ga umestili v nepretržje med liberalnimi in paternalističnimi pristopi upravljanja z družbenimi spremembami ter razmislili, katere so prevladujoče oblike upravljanja z družbenimi spremembami v Sloveniji in kakšno mesto med njimi ima socialni marketing. Razprava izhaja iz predpostavke, da se je socialni marketing najvidneje in najhitreje razvijal v družbah, ki temeljijo na liberalnih modelih upravljanja. V državah s tradicijo paternalističnega upravljanja z družbenimi spremembami, kamor uvrščamo Slovenijo, pa se socialni marketing razvija počasneje in bolj previdno, a sledi temeljnim izhodiščem, postavljenim v liberalnem tržnem sistemu. V zaključku bomo ocenili, na kateri stopnji življenskega cikla se nahaja socialni marketing v Sloveniji in kakšne so možnosti ter ovire za njegov nadaljnjni razvoj.
Keywords: Social marketing; Socialni marketing; Upravljanje; Management; Družbene spremembe; Social change; Slovenia; Slovenija; družba; society