Biodinamična analiza pliometričnih skokov skakalk troskoka - Čoh, Milan (Šport (Ljubljana), 2013)
Namen študije je bila biodinamična analiza kinematičnih in dinamičnih parametrov pri dveh modalitetah globinskih skokov (drop jumps) z višine 25 cm in 45 cm. V vzorec merencev so bile vključene 4 elitne skakalke troskoka. Njihovi najboljši rezultati v troskoku so variirali v razponu od 13.33 m do 15.06 m. Dinamične in kinematične parametre smo izmerili z bipedalno pritiskovno ploščo (force plate), ki je bila sinhronizirana z devetimi CCD kamerami. Pri globinskem skoku 25 cm so atletinje dosegle višino skoka 43.375.39 cm, sila reakcije podlage je znašala 2770+-411 N, pri globinskem skoku 45 cm je bil rezultat višine skoka 45.22+-4.65 cm ob sili reakcije podlage 2947+-366 N. Vertikalna hitrost odriva pri globinskem skoku 25 cm je bila 2.77+-0.19 m.s-1, pri globinskem skoku 45 cm pa 2.86 +-0.15 m.s-1. Na osnovi inverzne mehanike smo ugotovili največjo sklepno moč glede na telesno težo v segmentu kolenskega sklepa. Študija je pokazala, da globinski skoki z višine 45 cm zagotavljajo najboljše efekte razvoja odrivne moči v pogojih ekscentrično koncentričnih kontrakcij.
Keywords: athletics; atletika; force plate; globinski skoki; pliometrija; plyometrics; pritiskovna plošča; sport; šport; troskok