Stanovanjska ranljivost v Mestni občini Ljubljana - Filipovič Hrast, Maša (Urbani izziv, 2007)
Pojem ranljive skupine označuje družbene skupine, ki imajo v primerjavi z drugimi skupinami manj virov in so zato prikrajšane že v izhodiščnem položaju.Eno od področij, na katerem je ranljivost lahko usodna za celotno življenje posameznikov in njihovih družin, je prav gotovo stanovanjsko področje. Na stanovanjsko ranljivost vplivajo tako institucionalni in strukturni, kot osebni in odnosni dejavniki ter je povezana z različnimi družbenimi skupinami. V članku analiziramo stanovanjske razmere ranljivih skupin v Mestni občini Ljubljana. Podrobneje je opisan njihov ekonomski položaj in njihove stanovanjske strategije, ki ponazarjajo kakšne možnosti imajo ranljive skupine za izboljšanje svojega stanovanjskega položaja in reševanje stanovanjskih težav. Pri tem se osredotočimo na naslednje ranljive skupine: enostarševske družine, družine z otroci, starejši in revni. Rezultatianalize kažejo, da bi bili potrebni specifični inštrumenti podpore ranljivim skupinam tudi v lastniškem stanovanju, članek pa opozarja tudi na nevarnost razraščanja nekakovostnih in poceni najemnih stanovanj.
Keywords: družbena diferenciacija; družbene skupine; Ljubljana; ogroženost; stanovanja; stanovanjska politika; stanovanjsko vprašanje