Analiza vpliva orientacije ojačitvenih vlaken na natezne lastnosti večplastnih polimernih kompozitov - Lavrič, Aleš (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
V inženirskih aplikacijah imajo pomembno mesto slojevito ojačani poliestrski kompoziti, ki jih izdelujejo "ročno". Pomembna lastnost teh kompozitov je, da lahko lokalno spreminjamo njihove mehanske lastnosti z volumskim deležem vlaken, s številom ojačitvenih plasti in njihovo orientiranostjo. Tako lahko dosežemo optimalne mehanske lastnosti nekega konstrukcijskega elementa ali konstrukcije. V članku je predstavljena analiza vpliva navedenih parametrov na natezne lastnosti kompozitnega materiala. Podane bodo smernice, s katerimi lahko tehnolog na enostaven način predpiše način laminiranja glede na lokalno napetostno oziroma deformacijsko stanje, določeno z metodo končnih ali robnih elementov.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: kompoziti; poliester; steklena vlakna; trdnost