The brave new social media - Amon Prodnik, Jernej (Teorija in praksa, 2014)
Članek preučuje širšo vlogo informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) v kontekstu njihove uporabe v (globalnih) političnih bojih na eni strani ter njihove obsežne zlorabe za nadzor s strani globalnih kapitalističnih korporacij in državnih institucij na drugi. Postavljeno je splošno raziskovalno vprašanje: ali je internet in družbene medije mogoče dojemati kot sredstva družbenega napredka ali pa jih je potrebno opredeljevati kot orodja represije? Izhodišča prispevka so v kritični teoriji in pristopu politične ekonomije komuniciranja. Na tej podlagi je izpostavljeno, da je treba IKT analizirati kot del družbene totalitete. Ker vključujejo mnogotera protislovja, jih ni mogoče razumeti na dihotomen način. Vendar protislovnost obenem ne predpostavlja relativizma; družbene neenakosti, izkoriščanje in gospostvo se pretakajo skozi IKT skupaj s številnimi antagonizmi, ki izhajajo iz kapitalističnih družb.
Keywords: Communication; Družbeni mediji; informacijsko-komunikacijska tehnologija; information and communications technology; Internet; Komuniciranje; Political economy; Politična ekonomija; Social media