Signs of media logic - Brants, Kees (Javnost (Ljubljana), 2006)
Odnos med politiko in mediji na Nizozemskem se je v zadnjih desetletjih bistveno spremenil. Vendar te spremembe ne sledijo niti spremembam v ZDA niti v drugih evropskih državah. Tehnološke, komercialne in konkurenčne razmere na Nizozemskem sicer niso bistveno drugačne od tistih v ZDA in drugih visoko industrializiranih držav, toda družbenopolitični kontekst vodi k drugačnim praksam političnega komuniciranja. To pojasnjujeta predvsem dva dejavnika: velik vpliv vrednot javne radio-televizije na kakovost, stile in cilje poročanja o politiki tudi v bolj komercialno usmerjenih medijih ter politična kultura nesovraštva, ki se je oblikovala v konsenzualni demokraciji in ki preprečuje negativno in cinično poročanje.
Keywords: mass media; množični mediji; javnost; obveščanje; informiranje; communication; komuniciranje; objektivnost; politične razmere; Nizozemska