Monitoring framework for paired experiments to assess the changes in the water balance in urban forests and grass-covered plots - Herceg, András (Acta hydrotechnica, 2025)
Razumevanje učinkov, ki jih imajo drevesa na spremembe padavin, je pomembno za ublažitev posledic podnebnih sprememb in urbanizacije. V okviru slovensko-madžarskega projekta OTKA smo v botaničnem vrtu Univerze v Šopronu vzpostavili hidrološko raziskovalno območje na parnih ploskvah. Raziskovalna ploskev je zasnovana za primerjavo vodne bilance (prestrezanje, transpiracija, dinamika podzemne vode, infiltracija in odtok) med površino v gozdu in površino na travniku (kontrola). Ker se ploskvi nahajata v botaničnem vrtu univerze, bližina omogoča raznoliko in pogosto zbiranje podatkov ter stalno spremljanje. Dolgoročne hidrološke meritve ponujajo pomembne možnosti za preučevanje vodne bilance v gozdovih, ki so pomembne za oceno stanja. Predhodni rezultati, ki temeljijo na dveh letih meritev, lahko ponazorijo posebnosti in nakazujejo na precejšnjo spremenljivost, ki jo je treba zajeti, ter potrebne dejavnike pri načrtovanju spremljanja parnih ploskev. Predstavljene meritve ponujajo izhodišče za zasnovo meritev, ki omogočajo vpogled v kompleksno dinamiko vode pod krošnjami črnega bora ter primerjavo dinamike vlage v tleh in podtalnice med travnatimi in gozdnimi površinami.
Keywords: borovci; ground water level; interception; nivo podzemne vode; padavine; pine trees; precipitation; prepuščene padavine; prestrezanje; soil moisture; throughfall; urban forest; urbani gozd; vlaga v tleh; vodna bilanca; water balance