Ko opravljaš najbolj nemogočo službo na svetu - Šabič, Zlatko (Teorija in praksa, 2016)
Cilj članka je analizirati vlogo in pomen funkcije generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov (OZN). Članek temelji na tezi, da neodvisno delovanje generalnega sekretarja pri oblikovanju in izvrševanju politik OZN prinaša določena tveganja, saj države članice, še posebej stalne članice Varnostnega sveta, niso pripravljene sprejeti generalnega sekretarja kot enakopravnega akterja. Izkušnje preteklih generalnih sekretarjev kažejo na precejšnjo mero nezaupanja držav do njihovega dela. To je v neskladju z zahtevami okolja, v katerem se nahaja OZN. V sodobni mednarodni skupnosti, ki postaja čedalje bolj konfliktna, obstaja realna potreba po generalnem sekretarju, katerega primarna naloga bi bila, tudi na račun interesov posameznih držav članic, aktivno krepiti vlogo in podobo OZN kot organizacije, ki je ključna za preprečitev nove svetovne vojne.
Keywords: Administrative agencies; generalni sekretarji; International organizations; Mednarodne organizacije; Mirovne operacije; Organizacija združenih narodov; Peacekeeping; Upravni organi