Forest politics - Toplak, Cirila (Teorija in praksa, 2025)
Ta izvirni znanstveni članek konceptualizira foucaultovsko genealogijo gozda kot političnega, etičnega in ontološkega subjekta. Z analizo zgodovinske vloge slovenskih gozdov kot aktivnih dejavnikov v odporu, diskurzivnih in institucionalnih oblik njihovega upravljanja ter ideološkega sistema »arborizma« – kulturno konstruirane hierarhije med drevesnimi vrstami, analogne karnizmu znotraj specizma – avtorica gozdov ne obravnava zgolj kot ekološke prostore, temveč kot kraje in subjekte moči, upora ter produkcije kulturnih vrednot. Članek, ki se opira na posthumanistično in dekolonialno teorijo, zagovarja razširjen pogled na subjektivnost, ki vključuje gozd kot sokonstitutivnega akterja v človeških in nečloveških zgodovinah.
Keywords: arborism; arborizem; biopolitics; Biopolitika; environmental political science; forest subjectivity; governmentality; Gozdovi; okoljska politologija; subjektiviteta gozda; vladnost