Poznosrednjeveška finančna dokumentacija in knjigovodstvo zemljiških gospostev in uradov v osrednjeslovenskih deželah - Bizjak, Matjaž (Zgodovinski časopis, 2001)
V prvem delu razprave avtor sistematično obravnava ohranjene srednjeveške računske vire teritorialnih in urbanih oblasti z ozirom na njihovo vsebino in strukturo. V drugem delu skuša na podlagi treh vzorčnih primerov (freisinškega loškega gospostva, gornjegrajskega gospostva ljubljanske škofije in ljubljanskega stolnega kapitlja) v osnovnih obrisih rekonstruirati tedanjo knjigovodsko prakso.
Keywords: history; zgodovina; zemljiška gospostva; knjigovodstvo; finančna dokumentacija; Slovenia; Slovenija; 14./15.st.