Študij detajliranja na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani - Kalčič, Igor (AR. Arhitektura, raziskave, 2004)
Detajl je najmanjši in morda tudi najpomembnejši element arhitekturnega jezika. Pri detajliranju gre predvsem za sestavljanje različnih materialov v nove kompozicijske sklope: kovina in steklo, les in beton, les in steklo, kamen in beton, kovina in les, ...itd., ali še bolj zapleteno in kompleksno: beton, kovina in steklo, beton, kovina in les, kovina, les in steklo itd. Pri sestavljanju različnih materialov v sklope veljajo drugačna "pravila igre" kot pri bolj enostavnih kombinacijah enakih materialov. Predmet uvaja pri oblikovanju detajlov neke nove parametre, bolj inženirske narave in obvezno tudi ekonomski faktor (racionalnost), kot včasih kar prevladujoč pri sprejemanju odločitev. Pravila igre so pri tem sestavljanju strogo tehnološke narave in upoštevajo rešitve iz fizike in kemije ter druge pomembne inženirske aspekte. Zadnja faza tega procesa zasnove in oblikovanja detajlov je za arhitekta še posebej tudi estetska komponenta, ki zagotavlja, da bodo končni izdelki všečni, lepi in da bodo uporabnikom ustvarjali estetsko zadovoljstvo. Študentje morajo v okviru predmeta ob mentorskem nadzoru, multidisciplinarno, osveščeno in skladno z vsemi načeli sodobnega evropskega inženirstva izdelati detajlni projekt izbrane zgradbe, predstavljen na sodoben način in z uporabo enega od splošno priznanih računalniških programov,ki se uporabljajo v inženirski arhitekturi.
Keywords: Fakulteta za arhitekturo; Ljubljana; študij; arhitekturna kompozicija; detajli; tehnika; estetika; aesthetics