Branje Jamnice v času socialnih sprememb - Perenič, Urška (Jezik in slovstvo, 2010)
Prežihov "roman soseske" Jamnica (1945), ki je nastal pod vplivom tuje in domače literarne klasike in žanrskega vzorca kmečke povesti, je bil ob izidu uspešnica. Vaško skupnost v tem kolektivnem romanu ohranjajo predvsem različne folklorne oblike družabnosti, katerih opisi niso pripovedni okras, ampak so vtkani v socialno spročilo romana, ter navezanost članov skupnosti na zemljo, nekakšen naturni vitalizem. Preživetvena strategija skupnosti v času ekonomske krize in na obzorju druge svetovne vojne pripelje do "socialnega eksperimenta", tj. do sklenitve socialnega pakta gruntarjev z bajtarji.
Keywords: Prežihov Voranc, 1893-1950; Slovene literatue; Slovene literature; slovenska književnost; novels; socialni realizem; 20. st.; romani; roman soseske; Prežihov Voranc: Jamnica; kolektivni subjekt