Zakaj je Aleksander Veliki praznih rok? - Svetina, Ivo (Jezik in slovstvo, 2015)
Avtor analizira dve razpravi Tarasa Kermaunerja, v katerih se Kermauner posveča dvema slovenskima dramama, in sicer Aleksandru praznih rok Vitomila Zupana in Aleksandru Velikemu Vladimirja Kavčiča. Pri tem izpostavi tista mesta v Kermaunerjevih razpravah, ki problematizirajo tako revolucijo, katere ideali se nikdar ne uresničijo, kot tudi Despota/Diktatorja, ki v imenu spreminjanja sveta krene na zavojevalski pohod, pri čemer mora slej ko prej obračunati tudi s svojimi najzvestejšimi sobojevniki.
Keywords: Zupan, Vitomil, 1914-1987; "Aleksander praznih rok"; Kavčič, Vladimir, 1932-2014; "Aleksander Veliki"; Slovene literature; slovenska književnost; slovenski dramatiki; slovenska dramatika; slovenska povojna dramatika; diktatorji; revolucije; nasilno spreminjanje sveta; demitizacija; nihilizem